Εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality)

Η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) είναι μια τεχνολογία που προσθέτει ψηφιακά στοιχεία σε ένα πραγματικό περιβάλλον. Βελτιώνει την αντίληψη του χρήστη για την πραγματικότητα επικαλύπτοντας περιεχόμενο στον πραγματικό κόσμο με ψηφιακό περιεχόμενο που δημιουργείται σε υπολογιστή. Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται συχνά σε εφαρμογές για κινητές συσκευές, επιτρέποντας στους χρήστες να προβάλλουν και να αλληλεπιδρούν με ψηφιακό περιεχόμενο στον πραγματικό κόσμο μέσω της κάμερας της κινητής συσκευής τους. Το AR μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε άλλους κλάδους, όπως η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και η ψυχαγωγία. Η τεχνολογία AR έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει νέους και καινοτόμους τρόπους αλληλεπίδρασης με τον κόσμο γύρω μας.

Στην εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR), η ενεργοποίηση της προσομοίωσης θα ξεκινά μόλις ο χρήστης σαρώσει με τη κάμερα της συσκευής του μία εικόνα-στόχο (image target) η οποία θα αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του σκάφους ή ακόμα και σε ένα σύνολο κομματιών. Μόλις η εικόνα-στόχος ταυτοποιηθεί από το σύστημα και συλλεχθούν τα αντίστοιχα δεδομένα από το αποθετήριο δεδομένων τότε θα εμφανιστεί στην οθόνη της συσκευής του η ψηφιοποιημένη μορφή του κομματιού καθώς και διάφορες πληροφορίες γι’ αυτό.

Η γενική δομή της προσομοίωσης, είναι η οργάνωση μίας ψηφιακής σκηνής η οποία θα περιλαμβάνει δύο τμήματα. Θα χωρίζεται στον χώρο όπου θα απεικονίζεται το ψηφιακό αντικείμενο και στον χώρο όπου θα απεικονίζονται όλες οι πληροφορίες του. Στο πρώτο τμήμα, θα εμφανίζεται το σκάφος ‘Ελένη Π.’ με επισημασμένα τα κομμάτια που θα αντιστοιχούν στην εικόνα-στόχο, ώστε να μπορεί ο χρήστης να παρατηρήσει και εύκολα να κατανοήσει το ακριβές σημείο που ήταν τοποθετημένα τα κομμάτια. Το δεύτερο τμήμα, θα περιλαμβάνει ένα μενού μέσα από το οποίο ο χρήστης θα μπορεί, με το πάτημα ενός ψηφιακού κουμπιού, να επιλέξει το είδος της πληροφορίας που θα ήθελε να εμφανιστεί για το επισημασμένο κομμάτι ή τα κομμάτια του σκάφους. Τα είδη πληροφοριών που θα προσφέρονται από το σύστημα θα είναι εικόνες, βίντεο και περιγραφή.

Εφαρμογή Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality)

Η εικονική πραγματικότητα (VR) είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει στους χρήστες να βιώσουν ένα εικονικό περιβάλλον που δημιουργείται από υπολογιστή σαν να βρίσκονταν εκεί αυτοπροσώπως. Η εικονική πραγματικότητα περιλαμβάνει συνήθως τη χρήση headset που καλύπτει τα μάτια και τα αυτιά, καθώς και χειριστήρια (controllers) που επιτρέπουν στον χρήστη να αλληλεπιδρά με τον εικονικό κόσμο. Ο στόχος του VR είναι να δημιουργήσει μια πλήρως καθηλωτική εμπειρία που θα είναι όσο πιο αληθινή γίνεται. Το VR χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων των παιχνιδιών, της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης.

Στο πλαίσιο του έργου “SaveWoodenBoats”, η εφαρμογή Εικονικής Πραγματικότητας, έχει κύριο στόχο τη βύθιση του χρήστη σε έναν εικονικό κόσμο στον οποίο θα «ταξιδεύει» μέσα στη θάλασσα πλέοντας πάνω στο παλιό ξύλινο πέραμα «Ελένη Π.». Σε συνεργασία με την ομάδα του Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΤ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία θα υλοποιήσει το 3D αντικείμενο του αποκατεστημένου καραβιού, θα είναι δυνατή η προσομοίωση μίας εικονικής σκηνής, στην οποία θα πρωταγωνιστούν το σκάφος και η θάλασσα.

Μέσω της προσομοίωσης του σκάφους, θα προσφερθεί η δυνατότητα στον χρήστη να δει και να πλεύσει ένα από τα μεγαλύτερα περάματα που διασώζονται, όταν αυτό πρωτοκατασκευάστηκε. Ο χρήστης θα ζήσει μία πρωτότυπη, συναρπαστική και αρκετά ρεαλιστική εμπειρία κάνοντας περιήγηση σε διάφορα τμήματα του περάματος. Η δυνατότητα αυτή θα αποτελεί δυστυχώς και τον μοναδικό τρόπο περιήγησης, καθώς πλέον το παραδοσιακό σκάφος έχει καταστραφεί.

Εκτός από την περιήγηση στο σκάφος, ο χρήστης θα έχει και τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσει με διάφορους τρόπους στον εικονικό κόσμο, όπως η πόντιση και ανέλκυση της άγκυρας, ο χειρισμός του σκάφους μέσω της χρήσης του πηδαλίου κ.α.

Εφαρμογή Μικτής Πραγματικότητας (Mixed Reality)

Η μικτή πραγματικότητα (MR) είναι μια τεχνολογία που συνδυάζει στοιχεία τόσο της εικονικής πραγματικότητας (VR) όσο και της επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Το MR επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν τόσο με ψηφιακά όσο και με φυσικά αντικείμενα σε πραγματικό χρόνο, δημιουργώντας μια πιο καθηλωτική εμπειρία. Η μικτή πραγματικότητα χρησιμοποιείται συχνά σε βιομηχανίες όπως στο gaming, στο σχεδιασμό και στην εκπαίδευση και έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με την τεχνολογία.

Στο πλαίσιο του έργου «SaveWoodenBoats», η εφαρμογή MR θα επιτρέψει στους χρήστες να αλληλεπιδράσουν με μια εικονική αναπαράσταση των κομματιών του πλοίου στο πραγματικό περιβάλλον, ενισχύοντας την εμπειρία εξερεύνησης και εκμάθησης του σκάφους. Θα έχει τη δυνατότητα να συναρμολογήσει το σκάφος ακολουθώντας με τη σειρά τα πραγματικά βήματα της διαδικασίας υλοποίησής του.