espa

Διαδικτυακής εκδήλωση της ReadLab στο πλαίσιο του έργου SaveWoodenBoats

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2023, η εταιρεία ReadLab διοργάνωσε διαδικτυακή ημερίδα, στο πλαίσιο του έργου  “SaveWoodenBoats” που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση του έργου, των στόχων και των αποτελεσμάτων του σε ένα ευρύ κοινό που είναι εξοικειωμένο είτε με έννοιες όπως η ναυπηγική, οι σύγχρονες τεχνολογίες διάσωσης και διατήρησης μνημείων, οι εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας (AR/VR) είτε γενικότερα με την εκπαίδευση σχετικά με τις παραπάνω θεματικές.  

Περιγραφή εκδήλωσης 

Πιο συγκεκριμένα η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα καλωσόρισμα από την κα. Βασιλική Χατζηπέτρου, (Συνιδρύτρια και Γενική Διευθύντρια, ReadLab) η οποία αρχικά παρουσίασε το έργο και το παράδειγμα του πλοίου Ελένη Π. στους συμμετέχοντες. Στη συνέχεια ανέλυσε τις εφαρμογές AR/VR/ΜR και τη χρήση τους σε περιβάλλοντα εκμάθησης, φέρνοντας ως παράδειγμα το ψηφιακό αντίγραφο της αποκατάστασης του “ΕΛΕΝΗ Π” που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου SaveWoodenBoats. 

Ακολούθως το λόγο πήρε ο Δρ. Μιχαήλ Σκαρβέλης (Τμήμα Δασολογίας Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) ο οποίος ξεκίνησε κάνοντας μια γενικότερη αναφορά στο έργο και στη συνέχεια ανέλυσε τις τεχνικές συντήρησης που ακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου. Τέλος ο Δρ. Σκαρβέλης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που προέκυψαν στη διάρκεια του έργου και εξήγησε πως αυτές επιλύθηκαν.  

Ακολούθησε ο κος. Δημήτρη Τσίποτας (Politistica), ο οποίος εστίασε την ομιλία του στην παρουσίαση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων του έργου. Πιο συγκεκριμένα μίλησε για τον οδηγό (Best practices guide) που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου για τη σωτηρία άλλων παραδοσιακών σκαφών. Όπως τόνισε η δημιουργία του αποτελούσε επιτακτική ανάγκη καθώς δεν υπήρχε αντίστοιχος οδηγός. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη ενός ακόμα οδηγού, που αφορά στη διάρθρωση και τις υπηρεσίες που πρέπει να παρέχει ένας Δημόσιος Φορέας για την αξιοποίηση ιστορικών μνημείων τα οποία έχουν διασωθεί μέσω της ψηφιοποίησής τους.  

Στη συνέχεια οι ομιλητές της εκδήλωσης αναφέρθηκαν στο ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του έργου και στο οποίο συνοψίζονται όλες οι εργασίες που έλαβαν χώρα και παρουσιάζονται όλες οι μέθοδοι που ακολουθήθηκαν. Mέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ οι ομάδες πίσω από τους οργανισμούς της κοινοπραξίας του έργου, συστήνονται στο ευρύ κοινό και μιλούν για την εμπειρία της συμμετοχής τους στο έργο SaveWoodenBoats.  

Τέλος, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ξεκίνησε από ερωτήσεις που το κοινό απηύθυνε στους ομιλητές. Η συμμετοχή στη συζήτηση αυτή επισφράγισε την επιτυχία της εκδήλωσης και υπογράμμισε τον αντίκτυπο που είχε στο κοινό το έργο. Αξίζει να σημειωθεί πως την εκδήλωση παρακολούθησαν συνολικά 40 άτομα.   

Ατζέντα Εκδήλωσης 

 

  • Εισαγωγή στο SaveWoodenBoats Project 
  • Το παράδειγμα του πλοίου Ελένη Π. 
  • Οι τεχνικές διατήρησης που ακολουθήθηκαν  
  • Οι νέες τεχνολογίες 
  • Η εμπειρία AR/VR/MR 
  • Αποτελέσματα του έργου 
Skip to content