espa

Ολοκλήρωση της Ημερίδας: “Διάσωση ξύλινων παραδοσιακών καϊκιών μέσω ψηφιακής αποτύπωσης τους, ανάπτυξης ολοκληρωμένης πλατφόρμας περιήγησης και εφαρμογών AR/VR”.

 

Με επιτυχία και σημαντική συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας ολοκληρώθηκε στην Καρδίτσα, την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, στο αμφιθέατρο του τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η επιστημονική, υβριδική -δια ζώσης και εξ αποστάσεως- Ημερίδα με θέμα:

 

“Διάσωση ξύλινων παραδοσιακών καϊκιών μέσω ψηφιακής αποτύπωσης τους, ανάπτυξης ολοκληρωμένης πλατφόρμας περιήγησης και εφαρμογών AR/VR

 

Την Ημερίδα διοργάνωσαν οι εταίροι του έργου SaveWoodenBoats, στοχεύοντας στην ενημέρωση της ακαδημαϊκής κοινότητας για την σπουδαιότητα του εγχειρήματος και την εξέλιξη των εργασιών του έργου.

Το άνοιγμα των εργασιών της Ημερίδας ανήγγειλε ο Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού (ΔΕΞΥΣ)  κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, καλωσορίζοντας ταυτόχρονα συμμετέχοντες και παρευρισκόμενους.

 

Η Ημερίδα ξεκίνησε με την εισήγηση της κας Κωνσταντίνας Αδαμοπούλου, Διευθύντριας του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας (ΙΑΜΥ) με θέμα: “Το πέραμα ΕΛΕΝΗ Π.: ένα πολυκύμαντο ταξίδι με ασφαλή τελικό προορισμό”.  Έγινε ιστορική αναδρομή στην πορεία του παραδοσιακού σκαριού από το σκάρωμα του στη Σκιάθο έως την ανέλκυση του στη Σαλαμίνα, αναφορά στο χρονικό κήρυξης του ως διατηρητέου ιστορικού μνημείου καθώς και στις χρονοβόρες και εναγώνιες προσπάθειες του ΙΑΜΥ για την διάσωση και αποκατάσταση του.

 

 

Εκ μέρους της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού παρουσιάστηκε στη συνέχεια η εισήγηση με θέμα: “Η πολιτισμική αξία της ξυλοναυπηγικής τέχνης και των ξύλινων σκαφών”, υπογραμμίζοντας την επιτακτικότητα του έργου στα πλαίσια διάσωσης και προβολής της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου μας και την αξία του εγχειρήματος.

 

Την σκυτάλη πήραν οι υπόλοιποι εταίροι του έργου οι οποίοι παρουσίασαν πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες, εστιάζοντας σε θέματα της παραδοσιακής ξυλοναυπηγικής όπως οι τεχνικές κατασκευής ξύλινων σκαφών, αλλά και θέματα διάσωσης, όπως η τεκμηρίωση της κατάστασης διατήρησης του ΕΛΕΝΗ Π., η αποσυναρμολόγηση του με σκοπό τη συντήρηση και αποκατάστασή του καθώς και την παρουσίαση των υιοθετούμενων καινοτόμων μεθόδων του έργου με σκοπό την  προβολή και ανάδειξή της πολιτισμικής αξίας που φέρει.

 

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε, καλύπτοντας έτσι  ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, με την ομιλία του κ. Ιωάννη Παρίση, πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου Σκιάθου, με θέμα: “Σκιαθίτες ναυπηγοί και καραβοκύρηδες, 1830-1930”.

 

Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν οι εργασίες:

Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, «Το πέραμα ΕΛΕΝΗ Π.: ένα πολυκύμαντο ταξίδι με ασφαλή τελικό προορισμό».

Σταυρούλα Φωτοπούλου, «Η πολιτισμική αξία της ξυλοναυπηγικής τέχνης και των ξύλινων σκαφών».

Κωνσταντίνος Δαμιανίδης, «Μελέτη του Φυσικού Αντιγράφου του περάματος “Ελένη Π.”».

Μ. Σκαρβέλης, Ι. Μπόθος, Μ. Τιλελή, Ιω Κουμπίδου, Μ. Παπαδοπούλου, Δ. Τσίποτας, «Τεκμηρίωση τεχνικών κατασκευής και το χρονικό της αποσυναρμολόγησης ενός παραδοσιακού ξύλινου σκάφους. Ο συνδυασμός επιστημονικών μεθόδων και πρακτικών τεχνικών, για την ορθή επίτευξη ενός πρωτόγνωρου εγχειρήματος».

Μ. Τιλελή, Μ. Σκαρβέλης, Δ. Τσίποτας, Σ. Βαϊραμίδου «Μεθοδολογία και τεκμηρίωση της κατάστασης διατήρησης ξύλινων παραδοσιακών σκαφών. Η περίπτωση εφαρμογής του ΕΛΕΝΗ Π.».

Μ. Σκαρβέλης, Α. Ράμμου, Ι. Μπόθος, Δ. Τσίποτας, «Αξιολόγηση μηχανικών αντοχών σε ξυλεία πεύκης, μετά από 80 χρόνια σε χρήση».

Κ. Κολομβάτσος, Π. Φουντάς, Μ. Παπαθανασάκη, «Το ψηφιακό Μοντέλο ΕΛΕΝΗ Π. Και Διαχείρηση της Ψηφιοποιημένης Πληροφορίας».

Β. Χατζηπέτρου, Στ. Βαγενάς, Θ. Διαμαντάς, «Προηγμένες Τεχνολογίες Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας στον Πολιτισμό: Η περίπτωση του SaveWoodenBoats».

Ιω Παρίσης, «Σκιαθίτες ναυπηγοί και καραβοκύρηδες, 1830-1930».

 

 

Η Ημερίδα μεταδόθηκε ζωντανά και μέσω της εφαρμογής Google Meet.

Οι εγγραφές των παρουσιάσεων θα ανεβούν στο site και τα social media του έργου.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: https://savewoodenboats.gr/en/

 

 

Εταίροι:

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΥΠΠΟΑ/ΔΙΝΕΠΟΚ)

Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας (ΓΑΚ/IAMY)

Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΤ), παν.  Θεσσαλίας

Τμήμα Δασολογίας , Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού (ΔΕΞΥΣ), παν. Θεσσαλίας

Research Innovation and Development Lab (READ-LAB)

Politistica – Δημήτρης Τσίποτας

 

Η εργασία υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου:Τ2ΕΔΚ-04)