Ημερίδα
Στα πλαίσια της διάχυσης των ενεργειών και των αποτελεσμάτων του έργου διοργανώθηκε ημερίδα με ειδική θεματολογία που αφορούσε τη συντήρηση-αποτύπωση-ψηφιακή «διάσωση» του ιστορικού, παραδοσιακού σκάφους Ελένη Π. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα, στο αμφιθέατρο του τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΔΕΞΥΣ), την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, και ώρες 11:00 – 15:00. Η διοργάνωση έδωσε τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει την Ημερίδα δια ζώσης αλλά και να συμμετάσχει εξ αποστάσεως μέσω βιντεοδιάσκεψης με τη χρήση της εφαρμογής Google Meet (σύνδεσμος συμμετοχής: https://meet.google.com/ysb-aikd-mva). Τέλος, εφόσον ο αριθμός των συνδέσεων στη βιντεοδιάσκεψη καλύπτονταν, προβλέφθηκε η δυνατότητα παρακολούθησης της ημερίδας μέσω του κοινωνικού μέσου δικτύωσης YouTube livestreaming. Την οργάνωση και υποστήριξη της ημερίδας ανάθεσε το ΔΕΞΥΣ σε εξωτερικό συνεργάτη. Στόχος των φορέων του έργου ήταν η ενημέρωση της ακαδημαϊκής κοινότητας για τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος και την εξέλιξη των εργασιών του έργου.
Το άνοιγμα των εργασιών της Ημερίδας ανήγγειλε ο Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού (ΔΕΞΥΣ) κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, καλωσορίζοντας ταυτόχρονα συμμετέχοντες και παρευρισκόμενους (https://youtu.be/QebTAOMiTjw).
Η Ημερίδα ξεκίνησε με την εισήγηση της κας Κωνσταντίνας Αδαμοπούλου, Διευθύντριας του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας (ΙΑΜΥ) με θέμα: “Το πέραμα ΕΛΕΝΗ Π.: ένα πολυκύμαντο ταξίδι με ασφαλή τελικό προορισμό”. Έγινε ιστορική αναδρομή στην πορεία του παραδοσιακού σκαριού από το σκάρωμα του στη Σκιάθο έως την ανέλκυση του στη Σαλαμίνα, αναφορά στο χρονικό κήρυξης του ως διατηρητέου ιστορικού μνημείου καθώς και στις χρονοβόρες και εναγώνιες προσπάθειες του ΙΑΜΥ για την διάσωση και αποκατάσταση του.
Εκ μέρους της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού παρουσιάστηκε στη συνέχεια η εισήγηση με θέμα: “Η πολιτισμική αξία της ξυλοναυπηγικής τέχνης και των ξύλινων σκαφών”, υπογραμμίζοντας την επιτακτικότητα του έργου στα πλαίσια διάσωσης και προβολής της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου μας και την αξία του εγχειρήματος .
Τη σκυτάλη πήραν οι υπόλοιποι εταίροι του έργου οι οποίοι παρουσίασαν πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες, εστιάζοντας σε θέματα της παραδοσιακής ξυλοναυπηγικής όπως οι τεχνικές κατασκευής ξύλινων σκαφών, αλλά και θέματα διάσωσης, όπως η τεκμηρίωση της κατάστασης διατήρησης του ΕΛΕΝΗ Π., η αποσυναρμολόγηση του με σκοπό τη συντήρηση και αποκατάστασή του καθώς και την παρουσίαση των υιοθετούμενων καινοτόμων τεχνολογικών μεθόδων του έργου με σκοπό την προβολή και ανάδειξή της πολιτισμικής αξίας που φέρει.
Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε, καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, με την ομιλία του κ. Ιωάννη Παρίση, πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου Σκιάθου, με θέμα: “Σκιαθίτες ναυπηγοί και καραβοκύρηδες, 1830-1930”.
Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν οι εργασίες:
Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, «Το πέραμα ΕΛΕΝΗ Π.: ένα πολυκύμαντο ταξίδι με ασφαλή τελικό προορισμό» (https://youtu.be/tP5gzsQqr1w).
Σταυρούλα Φωτοπούλου, «Η πολιτισμική αξία της ξυλοναυπηγικής τέχνης και των ξύλινων σκαφών» (https://youtu.be/ANepbp6dafw).
Κωνσταντίνος Δαμιανίδης, «Μελέτη του Φυσικού Αντιγράφου του περάματος “Ελένη Π.”».
Μ. Σκαρβέλης, Ι. Μπόθος, Μ. Τιλελή, Ιω Κουμπίδου, Μ. Παπαδοπούλου, Δ. Τσίποτας, «Τεκμηρίωση τεχνικών κατασκευής και το χρονικό της αποσυναρμολόγησης ενός παραδοσιακού ξύλινου σκάφους. Ο συνδυασμός επιστημονικών μεθόδων και πρακτικών τεχνικών, για την ορθή επίτευξη ενός πρωτόγνωρου εγχειρήματος» (https://youtu.be/TsxulHnEPEQ).
Μ. Τιλελή, Μ. Σκαρβέλης, Δ. Τσίποτας, Σ. Βαϊραμίδου «Μεθοδολογία και τεκμηρίωση της κατάστασης διατήρησης ξύλινων παραδοσιακών σκαφών. Η περίπτωση εφαρμογής του ΕΛΕΝΗ Π.» (https://youtu.be/W2dDllKLdUE).
Μ. Σκαρβέλης, Α. Ράμμου, Ι. Μπόθος, Δ. Τσίποτας, «Αξιολόγηση μηχανικών αντοχών σε ξυλεία πεύκης, μετά από 80 χρόνια σε χρήση» (https://youtu.be/ZCbI_SElCRw).
Κ. Κολομβάτσος, Π. Φουντάς, Μ. Παπαθανασάκη, «Το ψηφιακό Μοντέλο ΕΛΕΝΗ Π. Και Διαχείρηση της Ψηφιοποιημένης Πληροφορίας» (https://youtu.be/z_NaiQ1Forc).
Β. Χατζηπέτρου, Στ. Βαγενάς, Θ. Διαμαντάς, «Προηγμένες Τεχνολογίες Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας στον Πολιτισμό: Η περίπτωση του SaveWoodenBoats» (https://youtu.be/393QRIoQOyw).
Ιω Παρίσης, «Σκιαθίτες ναυπηγοί και καραβοκύρηδες, 1830-1930» (https://youtu.be/8G5y6kN7Uck).