ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Επίθετο, Όνομα1; Επίθετο, Όνομα2; Επίθετο, Όνομα3
1Οργανισμός, Τμήμα, Πόλη, Ταχ. Δ/νση, e-mail
2Οργανισμός, Τμήμα, Πόλη, Ταχ. Δ/νση, e-mail
3 Οργανισμός, Τμήμα, Πόλη, Ταχ. Δ/νση, e-mail
Περίληψη (10 σειρές)
Κάθε εισήγηση θα πρέπει να περιλαμβάνει περίληψη, μέχρι 10 σειρές το πολύ, στην οποία να περιγράφεται συνοπτικά και με άμεσο τρόπο το επιστημονικό πρόβλημα υπό εξέταση, τα κύρια ερωτήματα, καθώς και οι ενδείξεις για τα πιο σημαντικά αποτελέσματα και η οποία θα συνδέεται με μία λίστα με 5 λέξεις κλειδιά.
Λέξεις κλειδιά (μέχρι 5):Παρακαλώ δώστε μέχρι 5 λέξεις κλειδιά οι οποίες ενσωματώνουν τα βασικά θέματα της εργασίας.
Εισαγωγή
Στην παράγραφο αυτή εξηγείται η γενική φύση του θέματος, οριοθετείται το επιμέρους πρόβλημα που πρόκειται να αντιμετωπιστεί, αναδεικνύεται η σημασία αναζήτησης λύσης, αναφέρονται οι παρόμοιες προσπάθειες άλλων ερευνητών σύμφωνα με τη βιβλιογραφία τεκμηριώνονται οι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή του συγκεκριμένου τρόπου αντιμετώπισης, αναφέρονται οι αναμενόμενες δυσκολίες, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και η σημασία τους.
Υλικά και Μέθοδοι
Στην παράγραφο αυτή περιγράφονται τα υλικά και τα όργανα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης έρευνας αλλά και οι αντίστοιχες τεχνικές και μέθοδοι. Δίνονται πληροφορίες για το που έγινε η ερευνητική διαδικασία, πότε έγινε αυτή και πως έγινε.
Μορφοποίηση κειμένου
Οι προς δημοσίευση επιστημονικές εργασίες πρέπει να είναι πλήρεις από κάθε άποψη και να είναι δακτυλογραφημένες σε μονό διάστημα με διαστάσεις κειμένου 15,5 x 24,5 εκ και γραμματοσειρά Times new Roman (11 pt). Επιστημονικά ονόματα φυτών, ζώων, μικροβίων κλπ. πρέπει να γράφονται με πλάγια γράμματα (italics).
Μέγεθος εργασιών
Το μέγεθος – έκταση των εργασιών καλό είναι να μην υπερβαίνει τις 10 δακτυλογραφημένες σελίδες, συμπεριλαμβανομένων των πινάκων, διαγραμμάτων, φωτογραφιών κ.ά.
Τα σύμβολα και οι μονάδες διαφόρων μετρικών συστημάτων θα είναι τα διεθνώς χρησιμοποιούμενα του δεκαδικού διεθνούς συστήματος και όχι του αγγλοσαξονικού.
Αποτελέσματα
Στην παράγραφο αυτή ομαδοποιούνται τα ευρήματα της έρευνας, υποστηριζόμενα από πίνακες, γραφήματα, σχήματα και στατιστικούς ελέγχους.
Πίνακες και σχήματα
Οι πίνακες δεν θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερες διαστάσεις από το κείμενο και θα αριθμούνται κατά τη σειρά εμφάνισής τους σε αυτό. Η αρίθμηση θα γίνεται με αραβικούς αριθμούς. Στο επάνω μέρος του πίνακα θα υπάρχει συνοπτικός περιγραφικός τίτλος. Επεξηγήσεις θα δίνονται στο κάτω μέρος και θα αριθμούνται ως α, β, γ κλπ. Θα πρέπει να αποφεύγεται η παράθεση ευμεγέθων πινάκων με πάρα πολλούς αριθμούς.
Τα γραμμικά σχέδια-σχήματα δεν θα πρέπει επίσης να υπερβαίνουν τις διαστάσεις του κειμένου. Τα σχέδια πρέπει να αριθμούνται με αραβικούς αριθμούς ύστερα από τη λέξη “σχήμα” (π.χ. Σχήμα 1). Οι φωτογραφίες πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να έχουν καλό κοντράστ και ευκρίνεια.
- Οι πίνακες και τα σχήματα δε θα πρέπει να ξεπερνούν σε μέγεθος τη 1 σελίδα.
- Το μέγεθος της γραμματοσειράς στο περιεχόμενο των πινάκων και των σχημάτων θα πρέπει να είναι 9pt Times New Roman.
- Τα κελιά των πινάκων και τα σχήματα δε θα πρέπει να είναι έγχρωμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποχρώσεις του γκρι.
- Σχήματα, πίνακες και φωτογραφίες θα πρέπει να έχουν στοίχιση στο κέντρο.
Πίνακας 1. Παράδειγμα πίνακα στην εργασία
Table 1.Table example in the paper
Λεζάντες
Οι λεζάντες των σχημάτων, των πινάκων και των φωτογραφιών που θα υπάρχουν στην εργασία θα πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να είναι γραμμένες, εκτός από την ελληνική γλώσσα, και στην αγγλική γλώσσα. Οι λεζάντες των πινάκων θα πρέπει να βρίσκονται στο επάνω μέρος, ενώ αυτές των σχημάτων και φωτογραφιών στο κάτω μέρος. Το μέγεθος της γραμματοσειράς και η μορφοποίησή της θα πρέπει να είναι 9pt Times New Roman, italic. Οι πηγές θα πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να παρατίθενται εντός παρενθέσεως (Πηγή: Τρίγκας, 2012).
Σχήμα 1. Παράδειγμα σχήματος στην εργασία. (Πηγή: Δαμιανίδης, 2012)
Figure 1. Figure example in the paper (Source: Damianidis, 2012)
Συζήτηση – Συμπεράσματα
Στην παράγραφο αυτή ερμηνεύονται και σχολιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας ανά στόχο – υπόθεση, σε συσχέτιση με τη σχετική βιβλιογραφία, καθώς και παρατίθενται προτάσεις για πρακτική εφαρμογή και προοπτικές για μελλοντικές έρευνες.
Ευχαριστίες
Στην παράγραφο αυτή εκφράζονται οι ευχαριστίες σε πρόσωπα ή και οργανισμούς που βοήθησαν στην εκπόνηση της εν λόγω έρευνας.
Abstract
Περίληψη στην αγγλική γλώσσα. Εδώ ισχύουν οι ίδιες οδηγίες με την περίληψη στα ελληνικά.
Βιβλιογραφία
Η βιβλιογραφία, θα πρέπει να δίνεται -τόσο εντός κειμένου όσο και στο τέλος- με ορισμένο τρόπο. Συνιστάται να ακολουθείται το σύστημα HARVARD, οι βασικές αρχές του οποίου είναι:
α) Εντός του κειμένου οι βιβλιογραφικές αναφορές θα περιλαμβάνουν το όνομα του συγγραφέα και τη χρονολογία, αμφότερα εντός παρενθέσεως ή μόνο τη χρονολογία. Σε περίπτωση δύο συγγραφέων θα αναφέρονται και οι δύο (π.χ. Βασιλείου και Παύλου 1988). Εάν οι συγγραφείς είναι περισσότεροι των δύο, τότε η καταχώρηση γίνεται ως εξής: (Βασιλείου κ.α. 1988). Το ίδιο γίνεται και για τα ξένα ονόματα.
Εάν υπάρχουν περισσότερες της μίας βιβλιογραφικές αναφορές σε συνέχεια, τότε η παράθεσή τους γίνεται κατά χρονολογική σειρά (π.χ. Jones 1982, Peter 1984, Demeter και Peterson 1987).
Εάν υπάρχουν από τον ίδιο συγγραφέα περισσότερες από μία δημοσιεύσεις του ιδίου έτους, τότε αριθμούνται ως α, β, γ ή a, b, c (π.χ. Παύλου 1988α, Παύλου 1988β, ή Jones 1988a, Jones 1988b).
H παράθεση της βιβλιογραφίας στο τέλος της εργασίας θα ακολουθεί τους εξής κανόνες:
α) Η σειρά παράθεσης θα γίνεται με απόλυτη αλφαβητική σειρά του ονόματος του ίδιου συγγραφέα. Δεν θα υπάρχει αρίθμηση.
β) Κάθε βιβλιογραφία θα έχει τα ονόματα των συγγραφέων, τη χρονολογία δημοσιεύσεως, τον τίτλο της εργασίας, τον τίτλο του περιοδικού (διεθνώς αναγνωρισμένο συντομευμένο τίτλο), τον τόμο και την πρώτη και τελευταία σελίδα.
Εργασίες μη δημοσιευμένες δεν θα καταχωρούνται ως βιβλιογραφική αναφορά, εκτός εάν έχουν γίνει αποδεκτές προς δημοσίευση σε κάποιο περιοδικό. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αναφέρεται π.χ. “προς δημοσίευση Journal of Agriculture, Τεύχος 10”.
Σε περίπτωση ανακοινώσεως σε Επιστημονικό Συνέδριο θα αναγράφεται ο τίτλος της εργασίας, το θέμα του συνεδρίου και ο τόμος και η σελίδα των πλήρων πρακτικών ή των περιλήψεων των πρακτικών στην οποία υπάρχει η ανακοίνωση.
Βιβλιογραφικές αναφορές από περιοδικό τύπο θα αναγράφουν τον τίτλο της δημοσίευσης, το όνομα του εντύπου, το έτος, τον αριθμό τεύχους και τον αριθμό σελίδας. Παραδείγματα δίνονται παρακάτω:
Αgee, I.K., 1993. Fire Ecology of pacific Northwest Forests.Island Press, Washington D.C. pp. 493.
Ντάφης, Σ., 1986. Δασική Οικολογία. Εκδόσεις Γιαχούδη-Γιαπούλη, Θεσσαλονίκη. Σελ. 443.
Ζάγκας, Θ., 1987. Έρευνα της φυσικής αναγέννησης μετά από πυρκαγιά στην περιοχή του όρους Πατέρας. Επ. Επ. Τμήμ. Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Α.Π.Θ. Τόμος Λ: 302-327.
Gill, A.M., 1974. Towards an understanding of fire-scar formation: Field observation and Laboratory simulation. For. Sci. 20: 198-205.
Τσαγκάρη, Κ.Α., Λιακατάς, Α.Η., 1993. Ανάλυση και πρόγνωση θερμοκρασιών δασικών εδαφών. Πρακτικά 4ου Πανελλήνιου Εδαφολογικού Συνεδρίου. “Εδαφος – Περιβάλλον”, Έδεσσα 6-9 Μαΐου 1992. Τόμος Β: 629-645.